Acasă

parteneri

Solstiţiul de iarnă are loc anul acesta pe 22 decembrie

Solstiţiul de iarnă are loc anul acesta pe 22 decembrie

Anul acesta, solstiţiul de iarnă a avut loc pe 22 decembrie, la ora 01:21:21, potrivit Observatorului Amiral Urseanu.

21 şi 22 decembrie sunt cele mai scurte zile din 2010, având doar 8 ore, 50 de minute şi 22 de secunde de lumină. Începând de la această dată, durata zilelor va creşte continuu.

Începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstiţiului de iarnă. El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Axa polilor Pământului îşi păstrează direcţia fixă în spaţiu, ea fiind înclinată cu 66 grade 33 minute faţă de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit ecliptică , a cărui înclinare faţă de ecuatorul ceresc este de 23 grade 27 minute.

La momentul solstiţiului de iarnă Soarele se afla în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţă unghiulară maximă de 23 grade 27 minute sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit tropicul Capricornului . Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a noptilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23 grade 27 minute la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urcă" - ţinând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45 grade - la numai 21 grade faţă de orizont. În consecintă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 16 ore şi 10 minute,  mai scrie Observatorul Astronomic pe site-ul său. În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

sursa realitatea.net

parteneri

Sondaj

Ce melodii ai dori sa asculti la Radio Bitfm din lista de mai jos?

Stiri

Facebook